-7 Ekim 2024'te Parti Genel Sekreteri ve Vietnam Devlet Başkanı To Lam, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde düzenlenen resmi karşılama töreninde.
Fransa Cumhurbaşkanı'nın Vietnam'a yapacağı resmi ziyaret ikili ilişkileri genişletmeyi amaçlıyor
Özellikle Ekim 2024'te Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Parti Genel Sekreteri To Lam'ın Avrupa ülkesine yaptığı resmi ziyaret sırasında ilişkilerin kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltilmesinin ardından ikili ilişkiler açısından özel bir önem taşımaktadır.
7 Ekim 2024'te Parti Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı To Lam, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde düzenlenen resmi karşılama törenine katılıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşinin 25-27 Mayıs tarihleri arasında Vietnam'a gerçekleştirdiği devlet ziyareti, iki ülkenin üst düzey liderlerinin ikili ilişkileri ve kapsamlı stratejik ortaklığı önemli ve etkili bir şekilde geliştirme konusundaki güçlü taahhütlerini göstermektedir.
Bu, Fransa Cumhurbaşkanı'nın 2017'de göreve gelmesinden ve 2022'de yeniden seçilmesinden bu yana Vietnam'a yaptığı ilk ziyarettir. Özellikle Ekim 2024'te Parti Genel Sekreteri To Lam'ın Avrupa ülkesine yaptığı resmi ziyaret sırasında bağların kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltilmesinin ardından ikili ilişkiler açısından özel bir önem taşımaktadır.
Kapsamlı Stratejik Ortaklık ve İkili ilişkileri yükselten bir dönüm noktası:
Vietnam ve Fransa, 12 Nisan 1973'te büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişkilerini kurdular. Ancak, değişimlerin temeli daha önce, Fransa'nın 1954 Cenevre Anlaşmaları'nın ardından Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nde bir temsilcilik açmasıyla atılmıştı.
-Paris Barış Anlaşması ya da resmi adıyla Vietnam'da Savaşı Sona Erdirme ve Barışı Sağlama Anlaşması, Vietnam Savaşı'na son vererek bölgede barışı sağlamak amacıyla 1973 yılında Paris'te imzalanan anlaşmadır.
Üst düzey liderler arasındaki karşılıklı ziyaretler, toplantılar ve temasların yanı sıra, iki ülke ayrıca çeşitli düzeylerde siyaset, ekonomi ve savunma alanlarında çok sayıda düzenli değişim mekanizmasını sürdürdü.
Üst düzey toplantılarda, liderleri Vietnam ve Fransa'nın ikili ilişkileri güçlendirmek için birçok olumlu koşulu paylaştığı konusunda anlaştılar. Fransa, Avrupa'da kilit bir güçtür, küresel rolünü aktif olarak ileri sürer ve Asya'da önemli çıkarlara ve etkiye sahiptir; Vietnam ise Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Doğu Asya içinde önemli bir rol oynayan, hızla gelişen ve dinamik bir ekonomidir. Ayrıca uluslararası konularda birçok ortak görüş ve çıkarı paylaşmaktadırlar. Bu nedenle, ikili iş birliğini geliştirmek her iki ülkenin de yararına nesnel ve gerekli bir gerekliliktir.
İki taraf, Birleşmiş Milletler, Asya ve Avrupa Toplantısı (ASEM), ASEAN-AB ilişkileri ve Frankofon topluluğu gibi uluslararası örgütlerde sürekli olarak koordine olmuş ve birbirlerine destek olmuştur.
-Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Başbakanı Pham Minh Chinh, 4 Kasım 2021'de Fransa'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.
Ayrıca, iki yasama organı arasındaki iş birliği, düzenli değişimler ve üst düzey temaslar ile parlamento organları ve dostluk parlamentosu grupları arasında karşılıklı güveni inşa etmek ve çeşitli alanlarda kapsamlı ilişkileri teşvik etmek için deneyim paylaşımı yoluyla olumlu bir şekilde gelişmektedir.
Ekonomik ve ticaret iş birliği ve İkili ilişkilerin bir ayağı:
Ekonomik ve ticaret iş birliği, ikili ilişkilerde önemli bir ayak görevi görmektedir. Fransa şu anda Vietnam'ın Avrupa'daki beşinci büyük ticaret ortağı ve AB üye ülkeleri arasında Resmi Kalkınma Yardımı (ODA) sağlayan önde gelen sağlayıcılardan biridir.
İkili ticaret cirosu 2022'de 5,33 milyar ABD dolarına, 2023'te 4,8 milyar ABD dolarına, 2024'te 5,42 milyar ABD dolarına ve 2025'in ilk dört ayında 1,79 milyar ABD dolarına ulaştı.
İki ülke, Vietnam mallarının Avrupa pazarındaki konumunu güçlendirmesine yardımcı olurken Fransız pazarına daha geniş erişim sağlayan AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması'ndan (EVFTA) yararlanmak için etkili bir şekilde işbirliği yapıyor.
Yatırım açısından, Mayıs 2025 itibariyle Fransa, Vietnam'da toplam kayıtlı sermayesi 3,95 milyar ABD doları olan 700 yatırım projesine sahipti ve Vietnam'a para döken 147 ülke ve bölge arasında 16. sırada yer aldı. Fransız doğrudan yatırımı, öncelikle bilgi ve iletişim, imalat ve işleme endüstrileri ve elektrik, gaz ve su üretimi ve dağıtımı gibi sektörlere odaklanmıştır.
Tersine, Vietnam'ın Fransa'da toplam kayıtlı sermayesi 38,93 milyon ABD doları olan 20 yatırım projesi vardır.
Kalkınma yardımı açısından, Fransa, Vietnam'ın önde gelen Avrupa ODA bağışçısı iken Vietnam, küresel olarak Fransız ODA'sının en büyük ikinci alıcısı konumundadır.
1993'ten 2022'ye kadar Fransa, Vietnam'a toplam 16,7 milyar Avro (18,8 milyar ABD doları) tutarında, yılda ortalama yaklaşık 100 milyon Avro tutarında, altyapı, teknoloji transferi, tarım, yeşil endüstri ve finans gibi temel alanlara odaklanan tercihli krediler verdi ve sağladı. Birçok Fransız tarafından finanse edilen proje, Vietnam'ın kalkınmasına, modernizasyonuna ve yaşam koşullarının ve çevrenin iyileştirilmesine önemli katkılarda bulunmuştur.
Fransa'daki Vietnam Büyükelçisi Dinh Toan Thang'a göre, yeşil geçiş, dijital dönüşüm ve inovasyon şu anda Vietnam için stratejik öncelikler ve ayrıca uluslararası ortaklarla iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığı temel alanlar. Güçlü bilimsel araştırma kapasitesi ve inovasyonda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olma statüsüyle Fransa, bu alanlarda değerli bir ortak olmak için iyi bir konumdadır.
Sağlık iş birliği de, ikili ilişkilerin yükselmesinin ardından Vietnam'ın VNVC Aşılama Merkezi ile Fransız ilaç devi Sanofi arasında aşı üretimi konusunda yakın zamanda gerçekleşen ortaklıkla parlak bir nokta olarak ortaya çıkmaktadır.
Yerellikten yerelliğe iş birliği gelişmeye devam ediyor ve 2026'da Fransa'da düzenlenmesi beklenen 13. Vietnam ve Fransa Merkezi Olmayan İş Birliği Konferansı için hazırlıklar sürüyor.
-Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti
Thang, Fransa'daki 350.000 kişilik Vietnam toplumunun kalıcı rolünü yeniden teyit etti. Bu toplumun uzun süredir varlığını sürdürmesi ve anavatanına olan bağlılığı ikili ilişkilerde önemli bir köprü oluşturuyor. Topluluğun başarısı, yakın Vietnam ve Fransa bağlantısının bir kanıtı ve kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesinde önemli bir itici güçtür.
Vietnam ve Fransa Kapsamlı Stratejik Ortaklığını uygulamak için somut bir adım:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşinin Vietnam'a yaptığı devlet ziyareti, gelecekte Vietnam-Fransa Kapsamlı Stratejik Ortaklığının sürdürülebilir ve daha güçlü bir şekilde gelişmesi için sağlam bir temel oluşturan önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.
Fransa'daki Vietnam Büyükelçisi'ne göre, Cumhurbaşkanı Macron'un Güneydoğu Asya turunda Vietnam'ı ilk durağı olarak seçmesi, Fransa'nın Vietnam ile ikili ilişkilerine verdiği stratejik önceliği ve derin önemi açıkça yansıtıyor. Vietnam'ın Fransa ile kapsamlı bir stratejik ortaklık kuran ilk ve tek ASEAN ortağı olarak konumu bu gerçeği daha da güçlendiriyor. Aynı zamanda, bu ziyaret Fransa'nın Hint ve Pasifik stratejisini uygulamada önemli bir adımı temsil ediyor ve Vietnam'ın bölgedeki Fransa dış politikasındaki kilit rolünü teyit ediyor.
Diplomat, bunun her iki ülkenin liderlerinin Kapsamlı Stratejik Ortaklık'ta özetlenen çerçeveleri uygulamak için somut bir sonraki adımları tartışmaları ve üzerinde anlaşmaları için mükemmel bir fırsat sunduğunu belirtti. Ziyaret sırasında yeni iş birliği anlaşmalarının imzalanması, önümüzdeki yıllarda gelecekteki iş birliği için hem bir katalizör hem de yasal bir temel görevi görecek, diye ekledi.
.
Ünver Sel, dikGAZETE.com
-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu (KTDF) Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve İcra Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-