Milli Takım lafı geçtiğinde, akla ilk futbol geliyor.
Bizim bugün değineceğimiz milli takım o bildiğimiz, iki gün önce oynadığı özel maçta İrlanda Cumhuriyeti’ni yenen futbolcularımız değil; "+1" kromozoma sahip olan, azı/eksiği değil fazlası olan Down Sendromlu Özel Sporcular Futsal Milli Takımı.
Cumhurbaşkanımızın kendilerini Külliye’deki kabulünde oluşan güzel tablo, sadece göze değil, gönle hitap edince bugün birkaç kelam etmemiz kaçınılmaz oldu…
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde oluşan mutluluk, hoş dakikaların anlamlı karelerini, dünün devamı olarak yorumlamak gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı rahmetli Hasan Doğan döneminde ‘engelsiz futbol’ adı altında ekilen tohumların bugün karşılığı alınıyor.
Fırsat/çalışma/başarı üçgeninin şekillenip hasada, dahası, bir umudun bin bir umuda dönüşmesi manasına geliyor…
ÖYLE "AMAN AMAN" DEĞİL, SADECE BİR FIRSAT TANINDI...
İşitme, görme, bedensel engelli çocuklarımız/gençlerimiz Avrupa, Dünya, Olimpiyat Şampiyonu oldular.
Onlara aman aman değil, sadece yeteneklerini sergileyecekleri bir imkân/fırsat tanındı.
İçlerindeki ‘aslanın’ uyanmasının sonuca yansıması oldu.
Sonrasında, her geçen gün, ‘dizginlenemeyen’ büyük başarılar ardı sıra geldi.
Her birinin, elde ettiği sportif zaferlerden sonra ‘asker selamı'yla objektiflere poz vermeleri, bugün Afrin’de destan yazan Mehmetçiğin başarı sırrının ne demek olduğunu, daha iyi anlamamıza vesile oluyor…
Çok değil, birkaç ay önce kuruldu Down Sendromlu Özel Sporcular Futsal Milli Takımı.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yoğun programına karşın, engellerini sporla yenen kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyor.
Sporcu kimliği, liderlik vasfı ve cumhurun başkanı olduğunu, engel tanımayan kardeşlerimizle bir araya geldiğinde oluşan ‘tablo'dan daha iyi anlamak mümkün…
Erdoğan ile Down Sendromlu Özel Sporcular Futsal Milli Takımı sporcularıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelmeleri, renkli görüntülere sahne oldu.
Ay-yıldızlı formalarıyla kendisini ziyaret eden çocuklarımızla Cumhurbaşkanımız arasında sevgi seli ve söz konusu futbol da olunca, tutku külliye koridorlarına taştı.
Bazı sporcular hünerlerini sergilerken, takımın Cumhurbaşkanına 53 numaralı bir forma hediye etmeleri, tarafların katıksız ve karşılıksız sevgisinin ne manaya geldiğinin en anlamlı kareleri olarak kamuoyuna yansıdı…
SADECE BİR GÜN DEĞİL, HER GÜN HATIRLAMAK GEREK... ÜSKÜDAR "DOWN KAFE"DE 365 GÜN OLDUĞU GİBİ...
Allah’ın (c.c) kendilerini cennetiyle müjdelediği "+1" kromozoma sahip benzeri özel çocukları, neden ve niçin sevmemiz gerektiğini, çok değil, vaktimizin belli zaman diliminde, onlarla her daim birlikte olmamız gerektiğinin bir mesajı oldu, külliyedeki bu anlamı büyük buluşma.
Evet, madem bildiğimizden sorumluyuz, Sayın Erdoğan’ın özel çocuklara gösterdiği bu ilginin kaçta kaçını, görev üstlendiğimiz makamlarda, insani veya görevimiz icabı onlara gösteriyoruz acaba?..
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü, anlık düşünüldüğünde belki ‘bir’ mana ifade edebilir.
Her defasında dillendiririz ya, onları sadece ‘bir’ gün değil her gün hatırlamak gerekir.
İşte o zaman farkındalık günü daha çok mana/değer kazanır.
Tıpkı Üsküdar Belediyesi himayelerindeki ‘Down Kafe’de 365 gün yaşananlar gibi.
10 downlu kardeşimiz, hazırladıkları yiyecek ve içeceklere ‘sevgilerini’ katarak müşterilerine ikram ediyor.
Diğer yandan, Türkiye Noterler Birliği İlkokulu’nda memuriyetinin yanı sıra, Avrupa 3’üncüsü olan down sendromlu yüzücü Cengiz Dönmez için, babası Naci Bey’in manidar sözünde olduğu gibi.
O sözlerle yazımızı tamamlayalım inşallah; "Cengizhan yüzüyor, futbol oynuyor... Yüzünden tebessüm eksik olmuyor. Herkesi de tebessüm ettiriyor…"