?>

Belediyeler engelliler için sporun neresinde!..

Ahmet Gülümseyen

4 yıl önce

Sporcu veya seyirci olarak katılım sağladığımız sporun içerisinde, sürecin bizi nereye doğru sürüklediğini görmekteyiz. 
Bu sürecin en fazla içerisinde yer alan kurum, yerel yönetimler, diğer bir ifadeyle belediyeler. 
Halkına oldukça yakın olan yönetimlerin, yapması gereken, hemşehrilerinin (il veya ilçede yer alan vatandaşların) makul beklentilerini yerine getirmek. 
İşte o gereksinimlerin, vatandaşların yararına olacak şekilde, aksatılmadan yerine getirilmesi için Anayasanın 127. Maddesine dayandırılarak, 5393 Sayılı Belediye ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunlarıyla güvence altına alındığını görmekteyiz. 
Adı geçen kanunlar tesisleşme, eğitim ve yardımlaşma, barınma gibi birçok sosyal içerikli alt başlıklar yer alıyor. 
Gerek kanunlar, gerekse çıkarılacak yönetmelik ve genelgelerle güvence altına alınan faaliyetler, yöneticilerin de anlayış ve tercihlerine göre yatırım haline getirilmektedir. 
Dikkatimizi çeken ve önemine vurgu yapılması gereken konu; Kanunlarda yetki verilen yöneticilerin, üstlendikleri bu görevleri yerine getirip, getirmedikleri hususu!..
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZLERİYLE ÖNE ÇIKAN BELEDİYELER
İlgi/çalışma alanımıza giren engelli bireylerin spor yapması hususunda tesisleşme önem taşımaktadır. 
Nasıl ki ev olmadan barınma imkânımız olmayacağı gibi, tesis olmadan vatandaşın yararına olacak beden eğitimi (hareket ve egzersiz) hizmetlerinin birçoğunun, yapılması da mümkün olmayacaktır.

Belediyelerin engelli bireylerin fiziksel, bedensel ve sosyal açıdan gelişim sağlaması için büyük öneme sahip yatırımlarını yine bu satırlara yansıtmıştık. 
Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif başlıklar altında faaliyetlerin sunulduğu merkezleri, diğer yönetimlere örnek olması için zaman zaman gündeme taşımakta yarar görmekteyiz.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait Engelsiz Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Üsküdar Belediyesi’ne ait Engelsiz Yaşam Merkezi, Bağcılar Belediyesi’ne ait Engelliler Sarayı ve Selçuklu Belediyesi’ne ait Selçuklu Otizm Bireyleri Eğitim Vakfı (SOBE) Projesi.
Yine, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından engelliler için hayata geçirilen Mavi Işıklar Engelliler Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi gibi örnekleri, diğer belediyelere örnek olması açısından gündeme taşımıştık ve o yazımızı Kahraman Kazan ilçesinin Belediye Başkanı sayın Serhat Oğuz’un, Fatih Sultan Mehmet Han’ın şehir, insan ve medeniyet bağlantısındaki ölçüyü hatırlatan şu sözüyle tamamlamıştık;
“Asıl marifet bir şehir kurmak, şehir imar etmekle birlikte; o şehirde yaşayanların gönüllerini kazanmak, onları mutlu etmektir.”
ÇATALCA BELEDİYESİ ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
Hükümetler tarafından çıkarılan kanunlarda, belediye hizmetleri de yer almakta ve güvence altına aldığı kanun maddeleri içeriğinde “Devlet, her yaştaki Türk vatandaşının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirler alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder…”, “…Spor, dinlenme, eğlence ve benzeri yerler yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek…” şekilde, spora teşvik, ödül, tesis yapmak ve işletmek gibi ana başlıklar yer almaktadır. 
Bir vatandaş olarak bizim burada devreye girerek, şu soruyu yöneltmemiz gerekiyor; “Devlet tarafından yetkiyle donatılan kurumların/belediyeler, benim ve vatandaş için ne yapıyor?”
Bu tür hizmetlerin kişisel keyfiyete bırakılmadan, yeri geldiğinde sorgulanması gerekiyor.
“Belediyelerspor” (www.belediyelerspor.com) isimli internet sitemizdeki haberleri güncellerken, İstanbul’da bulunan Çatalca Belediyesi’nin özel gereksinimli (engelli) bireyler için faaliyete soktuğu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi açılış haberi dikkatimizi çekti. 
Engellilere yönelik merkez, toplam 3312 metrekare kullanım alanına ve 3184 metrekare bahçeye sahip. 
Merkezde, Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı ve Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı olmak üzere 4 eğitim programı uygulanacak. 
Özel Çatalca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde; Eğitmenler tarafından Bireysel ve Grup Eğitimlerinin verileceği, 3 adet Bireysel Sınıf, 3 adet Grup Eğitimi Sınıfı ve 1 Adet 2 öğrenci kapasiteli Fizyoterapi Sınıfı yer alırken, aynı zamanda hem öğrenci hem de velilere yönelik Psikolojik Destek Aile Eğitimi Programı da verilecek. 
Haber içeriğinde ayrıca, kapsamlı programların uygulandığı merkezde; Özel Eğitim Alanı Öğretmenleri, Fizyoterapistler, Psikologlar ve Usta Öğreticiler tarafından velilerin ihtiyaç duyarak talep ettiği Dil Konuşma Terapileri ve Beden Eğitmenleri eşliğinde programların yürütüleceği yazıyor.
“HAYATI PAYLAŞMAK İÇİN HİÇBİR ENGEL YOK”
Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’in engelli bireylerin velileriyle yaptığı toplantıdaki konuşması önem taşıyor;
“Bizler, insan odaklı hizmet anlayışımız ile ilçemizde çalışmalar yapıyor yine bu amaç doğrultusunda ilçemizin ihtiyacı olan yatırımları yapıyoruz. Engel tanımayan kardeşlerimize ne yapsak, yeterli olmaz. Bu düşünce bizim her zaman çalışmalarımıza yön vermiştir. 
Çalışmalarımızın sonucu olarak sizlerin hizmetine, modern ekip ve ekipmanlarımız ile birlikte Rehabilitasyon Merkezimizi sunmuş bulunuyoruz.
Rehabilitasyon Merkezimizi sizler ile birlikte yöneteceğiz. Bu anlamda fikirleriniz bizler için değerli.”
Bir yanda halka hizmet kapsamında yetkilerle donatılmış ve bu yetkileri halkının menfaatine yönelik kullanan ve takdir toplayan Belediyeler, diğer yanda hizmet noktasında vatandaşın ihtiyaçlarından bihaber yönetimler.
Sözün özü, engelli veya engelsiz, tüm vatandaşın refah ve huzuru için, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Yerine getirilmeli ki merhamet duygumuz zayıflayıp, vicdanlarımız daha fazla nasırlaşmasın…
***
DAVETLİMİZSİNİZ-
Pazar günleri (bu akşam) Saat 21:00’da Instagram üzerinden yaptığımız “Spor Sohbetleri” canlı yayınımızda, “Spor ve Yardımda Engel Yok” başlığında Hayati Yiğitoğlu kardeşimizi konuk ediyoruz. Hayırlara vesile olsun inşallah…
.
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI